About me

Astrid Beckers

Codicoloog, boekbinder, schrijver

OVER

“Als kind was ik al niet weg te slaan uit de bibliotheek. Ik hield van boeken. En van knutselen. Toen ik tijdens mijn studie voor Leraar Nederlands een folder zag voor een basiscursus handboekbinden, hoefde ik ook niet lang na te denken. Na mijn afstuderen in 2001 begon ik aan de studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit. Daar kwam ik in aanraking met het middeleeuwse boek en ik was direct gefascineerd. Als extra studie-onderdeel heb ik stage gelopen in de Koninklijke Bibliotheek, waar ik onder begeleiding van wijlen Gerard van Thienen werkte aan het watermerken onderzoek WILC. Dit beviel zo goed dat ik nog negen maanden als ‘bijbaantje’ twee dagen per week op en neer pendelde tussen Den Haag en Nijmegen om verder te werken aan het onderzoek. Ik studeerde af in 2005 in de richting Oude Literatuur voor 1650, en mijn scriptie had als onderwerp: Ongeluksdagen in middeleeuwse artes-teksten.

Daarnaast was ik mij al gaan verdiepen in de codicologie van het middeleeuwse boek. Met de moderne boekbindkennis die ik had, begon ik replica’s te maken van middeleeuwse bindingen. In de jaren daarna werkte ik eerst 2 jaar als docent Nederlands en daarna 5 jaar als hoofdredacteur van 2 tijdschriften. Naast mijn werk vervolgde ik privé mijn onderzoek naar de bindwijze van het middeleeuwse boek. Alle theoretische kennis die ik opdeed, probeerde ik meteen om te zetten naar de praktijk door het als boekbinder uit te werken. Tevens bleef ik Gerard nog jaren assisteren met zijn watermerkenproject dat hij na zijn pensionering had opgepakt: de inventarisatie van de watermerken in incunabelen, gedrukt in Spanje.

Ondertussen kreeg ik opdrachten voor het binden van boeken op middeleeuwse wijze en aanvragen tot restauratie. Ook gaf ik al jaren workshops en cursussen. Om dit in goede banen te leiden, startte ik in 2016 Atelier Libri. Mijn eigen bedrijfje waar mijn kennis over en liefde voor het middeleeuwse boek bijeen komen.

Van 2015 tot 2020 werkte ik tevens als vrijwilliger op het restauratie-atelier van het Regionaal Archief Nijmegen. Hier hielp ik met het restaureren van uiteenlopende archiefstukken, zoals boeken, perkamenten oorkondes, waszegels en architectentekeningen.

Mijn grootste trots is de tentoonstelling ‘Strengels & Letters, boeken maken in middeleeuws Gelre‘ met bijbehorende catalogus. Als gastconservator heb ik deze tentoonstelling bedacht, vorm gegeven en samen met de vrijwilligers van Museum Kasteel Wijchen gerealiseerd.”

Lid van

Bestuurslid van: Belgisch-Nederlands Boekbandengenootschap
Donateur van: Stichting Handboekbinden
Lid van: International friends of bookmarks

Neem contact op

Astrid is altijd beschikbaar voor samenwerkingen en gesprekken wereldwijd. Als je wilt praten over de middeleeuwen, boekbinden, boekbanden, boeken, perkament of wat dan ook, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Schrijven

Ge-3D-printe boeken; een introductie. In: Jaarboek voor Nederlandse boekgeschiedenis 2023.

Visiting the past, a reenacters handbook. mede-auteur chapter 2: Authenticity. coming in 2024.

A 3D Printed Medieval Binding. In: Bookbinder, Journal of the Society of Bookbinders, 2022.

Grondkapjes. Fotoboek van op de grond gegooide mondkapjes in Nijmegen. 2021, Atelier Libri, Nijmegen. ISBN 9789083019710.

‘Kleine onbeduidende stukjes perkament, waarop ik teekens vond’. Membra disiecta in de collecties van het Regionaal Archief Nijmegen’. Mede-auteur: Derk Prins. In: Numaga jaarboek 2020, jaargang 67.

Strengels & Letters. Boeken maken in middeleeuws Gelre. Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling. 2020, Atelier Libri, Nijmegen. ISBN 9789083019703.